mandag den 26. november 2012

Søde kartofler med fyld; Spinathummus og krydret nøddetopping

Her til aften var der gensyn med en herlig kending! Baked sweet potatoes, stuffed med lækkert fyld.

Kartoflen vaskes grundigt, og store urenheder fjernes evt. med kniv. Idag har jeg spist skrællen, smagte ret godt;) Ca. 45 minutter ved 225 grader, til den får sin gode bløde konsistens og sødme. Skæres op og damper af et øjeblik.

Kartoflen er nu fave bare som sig selv, men for kun at gøre det hele endnu bedre har jeg efter bagning læsset den, tungt! Det med snittet hvidkål, hummus med spinat, cherrytomater, rødløg, en krydret nøddetopping (paranødder blendet med tamari, spidskommen og koriander) og raw olie/eddike-dressing.

Behagelig mæthed og ganske satisfied. En ret jeg må dyrke noget mere, simpelt og lige som hjertet begærer eller som resterne i køleskabet nu tillader det! Velbekomme.



torsdag den 22. november 2012

En uge med raw food supper; Agurkesuppe med ananas og cannellino bønner

Her i sidste uge har jeg spist grøntsagssupper hver aften - eller skal vi kalde det smoothies når de er raw? Jeg har haft lyst til at lave simpel mad, og til at få grøntsagerne ned på en nem måde.

For et par uger siden i ferien fandt jeg Jens Casupeis raw food bog frem igen, og opdagede alle de lækre opskrifter på raw food supper som jeg ikke tideligere havde taget notits af, da jeg var så optaget af desserterne og alle de andre nye koncepter. Men nu blev det tid...


Jeg har forsøgt mig med:
  1. Gulerodssuppe med ingefær
  2. Agurkesuppe med tahin og avocado
  3. Sellerisuppe(knold) med cashewnødder og æble 
  4. Agurkesuppe med ananas og chili

Synes det var agurkesuppen med ananas, samt sellerisuppen som blev de mest vellykkede. Jeg fulgte ikke opskrifterne så nøjagtigt, og undlod nogle ingredienser her og der. Hvis jeg vælger at lave nogle af disse supper igen, tror jeg at opskriften skal følges lidt bedre - i hvert fald bruge alle ingredienserne da smagen hurtigt bliver ret ensidig. Men der er potentiale.

Supperne smager "rent" - naturligt nok, da opskrifterne er simple, hvilket er rart. Man får givet sig selv en god mængde pets for den rene mad med næringsstofferne i behold, og der er god fylde i maven. Samtidig sparker det gode indhold af kostfibrene røv og bidrager yderligere til en hurtig mæthed, idet de svulmer op ved at opsuge væske når mavesækken nås. Dog skal man lige få de nye sanseindtryk til at passe sammen, da det er en lidt spøjs "oplevelse" at spise grøntsagerne med smag af "rå" og så med en konsistens man er vant til fra varm mad.

Men hvis opskrifterne skal mætte mig 100% både visuelt, smags- og konsistensmæssigt så skal jeg have gjort lidt ekstra for at udvide smagen - forhåbentlig ved at følge opskrifterne, eller også er det bare ikke mig, denne side af raw food. Vanesag og spørgsmål om værdsættelse af den rene smag? Muligvis.

... Af samme grund har jeg her serveret suppen uden så megen raw manér, nemlig med hvide cannelino bønner og brød, dog med et lille drys hampefrø.

En suppe af denne portion indeholder:
  • 1/2 agurk
  • 1/4 frisk ananas, skåret fri for skål og midt
  • 1 spsk citronsaft (opskriften anbefaler lime)
  • 1 spsk olivenolie (opskriften anbefaler 4 spsk avocadoolie)
  • 1 forårsløg (undlod jeg)
  • Lidt chilipulver (opskriften anbefaler 1 lille chili til 2 agurker)
  • Salt og peber

mandag den 19. november 2012

Champignonbøffer med æble, bladselleri og pinjekerner

Har længe ventet på dagen hvor jeg skulle forsøge mig med vegetarbøffer af champignon. Læste engang om idéen og igår blev det endelig tid til at prøve det af. Istedet for at bruge æg har jeg brugt en opgradering af "hørfrø-slim"- nemlig tilsat chiafrø som har endnu bedre vandbindingsevne end hørfrøene, i hvert fald over kort tid - og jeg var sulten:)

Jeg synes smagen var god og med godt potentiale, der måtte dog gerne have været en lidt skarpere smagskomponent - så næste gang jeg måske skal bestemme mig for én retning, eller bare gå amokkas med spidskommen... Men så er det ikke længere sjovt fordi det er svampe. Rødløg virkede fint og det samme med mængden af hvidløg. Desuden lækkert med lidt bid fra nogle af de lidt større stykker champignon.


Ingredienser til 8 stk:
Ca 225 g blandede svampe fra frost (her kun let optøede - prøv med friske men nok færre gram)
4 spsk top fint speltmel
2 spsk finvalsede havregryn
1/2 rødløg, fintsnittet
3-4 fed hvidløg
Salt og peber
1 tsk spidskommen
Et drys timian og rosmarin

Æggeerstatning for 2 æg:
3 spsk hørfrø
1 spsk chiafrø
5 spsk vand

Ingredienserne til æggeerstatningen puttes i en lille skål, lad stå 10-15 minutter til en gel er dannet. Rør undervejs for at lade de nederste frø optage vand.

Svampene deles i to portioner, den ene blendes eller hakkes groft, den anden blendes fint. Massen blandes med salt og peber samt krydderier efter smag. Røres op med rødløg, hvidløg og hørfrø/chia-slim, dernæst mel og havregryn. Lad trække et øjeblik så frøene evt. optager mere væske, ellers tilsættes mere mel hvis "farsen" er for tynd.

Bøfferne steges 5-10 minutter på hver side i godt med olie. Dejen er meget blød og virker til at brænde på i starten, det er ikke tilfældet. Giv bøfferne tid før du forsøger at få spatlen ind under dem, ellers ødelægges de.

Her serveret med brune ris og salat af æble og bladselleri vendt i citronsaft og drysset med ristede pinjekerner.

Varm kakao af rismælk

Jakob og jeg har rigtig hygget den her de sidste weekender...

Jeg testede engang for nu snart længe siden, varm kakao på rismælk, og jeg blev af den overbevisning, at det ikke duede - lige indtil vi lavede det her for et par uger siden.

JA, det virker! Smagte super godt og prikken over i'et til hyggen. Hvor er jeg glad for at det atter er en hygge-option for mig! Overraskende nok, synes Jakob også bedre om denne variant end de han har fået på traditionel vis...

Til 1 liter rismælk brugte vi 4 spsk kakao og 4 spsk akacie honning. Tilsættes under opvarmning og omrøring.

Her serveret med et spøjst forsøg på peanutbutter cookies... Mærkværdige måleenheder, konsistens og vægt af sten, følger opskriften næste gang... Men smagte af peanutbutter, så det rakte da alligevel!

søndag den 11. november 2012

Marineret tofu med quinoa, krydderurter og melon/avocado salat

Her i ferien fik min mor og jeg lavet et ret vellykket måltid, synes vi selv. Stegt og marineret tofu med både rød, hvid og sort quinoa, blandet med finthakket grønkål, mynte og koriander. Hertil en sød salat med cantaloupemelon og avocado, blandet med snittet spidskål.

Jeg skår tofuen i skiver og pressede dem for vand uden at ødelægge dem. Herefter marinerede jeg skiverne i 3-4 timers tid, hvor jeg vendte skiverne undervejs. Undervejs opsuger tofuen marinaden helt eller delvist.

Marinade:
2 spsk tamari
1,5 spsk agavesirup
Lidt chili
1/2 tsk koriander
1/2 tsk spidskommen
1/2 tsk harissa
Salt og peber

Det hele røres sammen i en lille skål og hældes over tofuen i en stor tupperware. Sørg for at der er marinade både under og på al tofuen. Stilles på køl. Steges i olie og ved høj varme for at give en smule skorpe.

Mængden af tamari var fin, og der skal godt med krydderier i da alt væsken i marinaden opsuges, men hvor mange krydderier sætter sig fast i tupperwaren. I mængdeangivelsen har jeg angivet hvor meget jeg vil bruge næste gang, da skiverne godt kunne have været mere krydrede. Brugen af agavesirup gav tofuen en dejlig afrundet smag uden at være direkte sød.

lørdag den 10. november 2012

Selleriburger 4th edition - raw food bøf

Min mor og jeg har lavet sådan en masse lækker mad mens jeg var hjemme på ferie her i sidste uge. En af dagene stod den på selleriburger, og fordi vi gik helt juice amok, havde jeg en idé om at lave raw vegetarbøffer af pulpen.

Sellerien er "skrællet", skåret i skiver og stegt i olie. Serveret med squash spaghetti, spidskål, agurk og tomatpesto. Yes.

Til 6 små bøffer

2-3 store spsk grøntsagspulp (rødbede, gulerod, selleri, grønkål, æble...)
1,5 dl blandede solsikke og græskarkærner, blendet til mel
2 dadler
Lidt tamari
Koriander
Spidskommen
Hvidløg
Chili

Pynt: 2 spsk chiafrø

Det hele blendes sammen til en blød dej og formes. Pas på dejen ikke bliver for vandet, pulpen gør det blødere end det ser ud. Rulles til sidst i chiafrø. Et ret ringe billede desværre...

lørdag den 3. november 2012

Raw hampefrø/pistachie kugler

Ingredienser til 14 stk.

50 g afskallede og usaltede pistachienødder
15 bløde dadler (eller 7 medjool)
2 store spsk hampefrø
1 spsk kokosolie
1 spsk kakao

Pynt:
1 stor spsk pistachienødder, hakkede
1 spsk hampefrø

Pistachienødder blendes til mel i en foodprocessor, hældes i en skål. Herefter blendes dadler og kokosolie til en blød masse, som blandes med kakao i en skål. Ælt med hampefrø og nøddemel.