søndag den 24. marts 2013

Pære-pinje knækbrød med boghvede. Raw.

Og jeg har lavet knækbrød! Pære smager fantastisk kombineret med nødder og især pinjekerner. Denne gang blev det i kombination med græskar, ingefær og dejlig crunch fra forspiret boghvede. Simpel opskrift og lynhurtigt at lave. Knækbrødet har fået en fin og sart grøn farve. Lækre som snack, tilbehør til en hurtig frokost eller som del af dessert.


Ingredienser, 1 plade fuld i dehydratoren eller en lille bunke som på billedet.
  • 50 g boghvede (iblødlagt 8-10 timer, skyllet grundigt og drænet natten over i et dørslag)
  • 100 g græskarkerner
  • 30 g pinjekerner
  • 1 pære
  • 1 cm ingefær, skrællet og skåret i mindre stykker
Fremgangsmåde:
  1. Blend græskarkerner og pinjekerner til mel, puttes i en skål.
  2. Blend pære og ingefær til mos, eller så finthakket det nu kan (tilsæt evt. 2 spsk vand).
  3. Bland mos med nøddemelet i skålen, og vnd boghveden i.
  4. Fordel dejen på et stykke bagepapir i ca. 0,5 cm tykkelse.
  5. Dehydrer ved 40 grader i 16 timer, mere eller mindre afhængigt af ønsket tekstur. Mine er tilpas knasende.

Raw boghvede granola 2nd edition; med abrikoser, valnødder og mandler.

Weekenden har budt på en videreudvikling af min rå boghvede granola med abrikoser. Denne gang blev resultatet endnu bedre! Dejligt sprøde og puffet fornemmelse.

Ingredienser til et marmeladeglas fuldt:
  • 100 g boghvede
  • 1 håndfuld mandler (her afhindede)
  • 3 spsk sesamfrø
  • 5 valnødder
  • 2 spsk rå skov honning
  • 2 spsk kokosolie
  • 2 tsk krydderier: Mest Kanel og vanilje, og en smule kardemomme og muskat
  • 4 soltørrede abrikoser, skåret i små tern (først til slut)

Drømmekage med kikærtemel, fri for gluten, laktose og tilsat sukker.

Hvor fantastisk er dette? En opskrift på drømmekage, fri for gluten, laktose og tilsat sukker. Jeg har taget udgangspunkt i ingredienser fra en opskrift af Caroline Fibæks (masser af godter på hendes online magasin) og rokeret lidt hvor jeg synes (har intet dl mål). Men det endte godt! Happy days...


Ingredienser, til 4 personer (og så er den i hvert fald væk!)

Kagebund:
  • 3 store æg
  • 1 knsp salt
  • 10 dråber flydende stevia
  • 1 tsk vaniljepulver
  • 1-1,5 dl kikærtemel
  • 0,5 dl kokosmel
  • 1/4-1/2 dl kokosolie (smeltet over vandbad)
  • 0,5 tsk natron
  • Dadelsirup, 10 dadler blendet med 1 dl vand
Fremgangsmåde:
  1. Æg piskes luftige med salt, stevia og vanilje (min masse blev luftig men faldt straks igen ved step 2, så det går altså alligevel)
  2. Vend kokosolie, natron, dadelsirup og kokosmel - vend kikærtemelen i lidt ad gangen.
  3. Fordel dejen i en smurt springform - min dej var meget flydende.
  4. Bages ved 200 grader i 20-25 minutter eller indtil en gaffel kan stikkes i uden at der hænger noget ved. Min kage var lav og 22 minutter passede perfekt.

Drømmefyld:
  • 1-2 spsk kokosolie
  • 1,5-2 dl kokosmel
  • 2 spsk kokospalmesukker (kan evt. udelades - dog meget lav glykæmisk)
  • 1 knsp salt
  • Dadelsirup, 5 dadler blendet med 0,5 dl vand
Ingredienserne blandes i en skål og fordeles over kagen. 

Kagen fik en fin tekstur, en smule tung men alligevel med en vis luftighed. Kagen var ikke direkte sød grundet kikærtemelen, måske mere kokosmel næste gang som i en oprindelige opskrift. Overvejer at eksperimentere med quinoamel og måske putte lucumapulver i drømmedrysset. 

Kagen er klart anbefalelsesværdig hvis man som jeg har lidt problemer med diverse ingredienser eller bare vil lave en lidt sundere udgave. Jeg fandt fin tilfredsstillelse heri, men hvis man er vant til en normal drømmekage, så har denne slet ikke den samme sukrede og fedtede fornemmelse. Men det synes jeg efterhånden er en ganske positiv ting... Jeg nød den på en dejlig fredag med godt selskab :-)

Laksefrikadeller med kikærter, raw mangochutney og auberginechips.

Da Jakob var på besøg i fredags lavede vi laksefrikadeller med kikærter. Vi har prøvet at lave disse før men erfarede hvor vigtigt det er at putte godt med krydderier i! Fyr på! Næste gang kunne de med fordel laves en smule grovere for en mere interessant tekstur. 

Her serveret med babyspinat, hvidløgsspirer, raw mangochutney og aubergine chips. Spændende med hvidløgsspirerne som i øvrigt er virkelig flotte. Auberginechips er som altid et hit!


Laksefrikadeller med kikærter, 10-12 stk
  • 2 laksefileter, ca. 140 g (ferske eller optøede)
  • 1/2 dåse kikærter
  • 1 æg
  • 1 cm frisk ingefær, finthakket
  • 1/3 frisk chili, finthakket
  • 1 lime, saft - evt. skal
  • Godt med salt og peber
  • 0,5-1 tsk spidskommen
  • Evt. 0,5-1 dl kikærtemel
  • Olie til stegning

Fremgangsmåde:
  1. Frigør laksekødet fra skælsiden og skær i mindre stykker.
  2. Blend alle ingredienserne på nær mel til en ensartet masse. Tilføj kikærtemel hvis dejen er for tynd. Ønskes en mere grov dej kan du blande ingredienserne i en skål istedet - finthakke kødet og mose kikærterne. Alternativt kan kikærterne tilsættes efter de andre ingredienser er blendede og herefter kun blende kortvarigt.
  3. Steg i olie ved middel varme (fiskeproteiner er følsomme pga. det lave indhold af bindevæv), ca. 5-7 minutter på hver side eller til de er gennemstegt.

Raw mangochutney, til 2 personer
  • 1/3 frisk mango
  • 1/2 lille rødt æble
  • 1/3 frisk chili, finthakket
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 1 spsk agavesirup
  • En smule salt, peber og karry
Fremgangsmåde: 
  1. Alle ingredienser blendes til massen er finddelt, tilsæt evt. en 2 spsk vand. Forvent ikke at chutneyen bliver flydende ligesom de opvarmede :)

Aubergine chips
  • 1 aubergine, skåret i tynde skiver
  • Olivenolie
  • Salt og peber
Fremgangsmåde:
  1. Pensl aubergineskiverne med olie, drys med salt og peber. Bages ved 175 grader til de er gyldne - hold øje med dem - mellem 20-30 minutter.

onsdag den 20. marts 2013

Den grønne smoothie; bladselleri, spinat, agurk og kiwi + boosters.

Den grønne smoothie har været lidt af en udfordring for mig. Men omsider, så er jeg ved at lære det!

Hvis jeg har tid om morgenen laver jeg mig en god stor portion som jeg gerne spiser med havregryn, eller endnu bedre; raw granola, hvis jeg har det. Derudover dejligt med hampefrø, chiafrø, kokosmel, bipollen og lidt nødder og kerner af forskellig slags. Så har jeg det rimelig godt med mig selv, og en herlig fornemmelse i maven :)

Jeg har efterhånden fået afstemt forholdende sådan at mine smagsløg som klart foretrækker det søde, har lyst til at drikke sådan en sag her... Det syrlige fra kiwi, citron og ananas samt det stærke fra ingefæren neutraliserer den bitre eftersmag. 1 tsk grøn stevia gør det sidste, uden at gøre drikken sød.


Ingredienser til 1 stor portion, eller som mellemmåltid til 2 personer.
  • 125 ml rismælk eller havremælk
  • 1 stor håndfuld spinat
  • 2 stængler bladselleri
  • 1/4 agurk
  • 1 kiwi, skrællet og saften fra 1/2 citron eller 1/4 ananas
  • 1 banan
  • 1 cm frisk ingefær, skrællet
  • 1 spsk hørfrøolie
  • 1 tsk hampeproteinpulver (rig på fibre og indeholder alle essentielle aminosyrer)
  • 1 tsk camu camu (C-vitamin boost)
  • 1 tsk MSM-pulver ("skønhedsmineralet", en svovlforbindelse som er god for hudens elasticitet, bindevæv, hår og negle)
  • 1 tsk pulveriseret stevia (det grønne)

Næste skridt er at gøre den helt raw ved at lave min egen nøddemælk.

søndag den 17. marts 2013

Chokolademousse med lime og hindbær. Raw.

Når det kommer til desserter har de søde nuancer længe været min 1. prioritet. På det sidste har min verden dog åbnet sig, og min præference for det syrlige er steget. Det resulterer selvfølgelig i en ny variant af min yndlingsdessert; chokolademousse. Samtidig har jeg genfundet carobpulver og er blevet helt vild med den kakaoagtige smag, som lige har det mere kant end kakaopulver nu har.


Ingredienser, til 1 person
  • 1 avocado
  • 1/4-1/2 dl vand
  • 1/2 lime, saft
  • 3 friske dadler
  • 1-2 spsk agavesirup eller rå honning
  • 1 spsk carobpulver
  • 1 spsk kakaopulver
Blend først avocado med en smule vand og en smule limesaft. Tilsæt de andre ingredienser og blend igen. Smag til med lime, tilsæt evt. mere vand til du er tilfreds med konsistensen.

Server med frysetørrede hindbær som også har en dejlig sur smag.

søndag den 10. marts 2013

Kikærtepandekager med ingefær, gulerod og æble. Veganske, gluten- og laktosefri.

Sissel og jeg har rigtig hygget os de sidste dage! I dag stod vi op lidt i 9 og lavede os en rigtig luksus morgenmad. Jeg fik testet brugen af kikærtemel i pandekagerne og klaret den på vegansk vis - uden æg.

Ingredienser, til 6 stk
  • 2 dl kikærtemel
  • 2 dl rismælk
  • Hørfrøslim - 2 spsk knuste hørfrø blandet med 4-6 spsk vand, lad stå til der dannes en gel
  • 1 spsk agavesirup
  • 1/2 tsk vanilje
  • 1 tsk ingefær
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk stevia, pulver
  • 1/2 tsk natron
  • 1/2 æble, revet fint (evt. ikke så fint næste gang)
  • 1 gulerod, revet fint (evt. ikke så fint næste gang)
Fremgangsmåde:
  • Knus hørfrø (jeg gav 4 spsk hørfrø en tur i food processeren et par minutter) og bland med vand i en lille skål, lad stå et par minutter.
  • Bland de tørre ingredienser i en stor skål, bland herefter med de våde ingredienser samt æble og gulerod.
  • Steges på panden.
Vi har serveret vores pandekager toppet med små æblestykker vendt i citron, raw granola med abrikos og mandler, peanutbutter, lækker forårshonning (fra HELT:)) og banankarameller. In joy :)

Raw dehydrator madness; banankarameller, ingefær/kokos cookies og peberfrugtknækbrød.

Og så gik det ned! Igår var der godt gang i det lille raw food køkken, og dehydratoren fully loaded! Havde forberedt mig på min raw granola/müsli dagen forinden, og vågnede om morgenen og havde rigtig lyst til at gå amokki. Hvilket udover min granola med boghvede, mandler og abrikos, resulterede i banankarameller, ingefær cookies med kokos og peberfrugtknækbrød med solsikkekerner og sesamfrø. De har fået seperate indlæg.

Bananerne blev igen rigtig gode, de fik lov at forblive en smule fugtige indeni, hvilket sammen med lucuma pulveret giver de bedste karameller! Det her holder mange gange mere end de tandknusere man køber i butikkerne, som desuden er tilsat sukker.

Cookies med den super friske ingefærsmag, bare uden den stærke og brændende fornemmelse. Mine smagsløg er blevet rigtig glade for friske desserter og de her er top.

Knækbrødet har fået en flot intens rød farve og jeg glæder mig til middagsmad med dem. Dog blev de lige bitre nok, måske pga. både tahin og sesamfrø. Det' noteret bag øret nu.




Raw banankarameller, dehydrerede. Til 1 plade fuld - 1 glas.
  • 3 bananer
  • 2 tsk lucuma pulver med top
  • 5-6 tsk vand
Fremgangsmåde:
  • Skær bananer i skiver, lige eller skrå. Fordeles på en dehydrater bakke med bagepapir.
  • Bland lucuma og vand i en lille skål, pensles kun på den ene side af bananskiverne.
  • Dehydreres ved 40 grader i 10 timer, vendes undervejs. 
  • Opbevares tørt og lufttæt.

Raw granola med boghvede, mandler og abrikoser. Kanel, kardemomme, muskat.

Endelig blev det tid! Har længe haft lyst til at eksperimentere med en raw granola. Helt fortryllet af den lækre knas fra især boghveden. Det der længe har stoppet mig, er det her første skridt med at få forspiret boghveden. Det rådner for mig. Men da jeg så sidste dag læste mig frem til her, at det ikke behøves... Ja så skulle det være, at jeg fik lavet min egen version.

Ingredienser:
  • 100 g boghvede
  • 1 håndfuld mandler, (her afhindede)
  • 2 spsk sesamfrø
  • 2 spsk solsikkekerner
  • 2 spsk agavesirup*
  • 1 spsk kokosolie*
  • 1 tsk krydderier*: Mest Kanel og vanilje, og en smule kardemomme og muskat
  • 4-5 soltørrede abrikoser, skåret i små tern (først til slut)
  • 1 spsk kokosmel

Fremgangsmåde:
  • Dag 1: Boghveden udblødes 8-10 timer i en skål med rigeligt vand. Evt. til middag, hvor de til aften drænes for vand og renses for den slim som de danner. Gnubbes blidt, skylles og stilles i et dørslag natten over. 
  • Samme aften stilles nødder og kerner i blød.
  • Dag 2: Nødder hakkes. 
  • Agave, olie og krydderier blandes i en stor skål. Vend nødder og frø heri, til sidst boghvede.
  • Spredes ud på et bagepapir i en dehydrator bakke. Laget kan være op til 1 cm.
  • Dehydrer først ved 63 grader i 3 timer.
  • Dehydrer efterfølgende ved 40 grader i 10 timer +/- til de har rette knasende konsistens.
  • Vend granolaen undervejs; første gang efter 6 timer, og ellers når du synes.
  • Bland med abrikoser og kokosmel, server :)
  • Holder sig 2 uger.

* Justeringer, next time:
  • Mere agavesirup eller mindre olie. Fornemmelsen af kokosolie blev mere tydelig efter et par dage og blandingen mindre knasende, i hvert fald ift. de som jeg før har købt, som har holdt sig sprøde i længere tid.
  • Flere krydderier - for mange blev muligvis tilbage i skålen...

Raw dessert tapas; chokoladebars, ingefær/kokos cookies og banan/pb mousse.

Lørdag aften, er lækker aften. Og i den anledning fik Silden og jeg igår stablet en helt fin dessert tapas på benene... Raw. Og det med goodies af forskellig karakter;
  • Den "bitre": Chokoladebars med græskarkerner, sesam og kokosmel. Tilfredsstiller, blandingen af frø og kerner giver ikke den typiske sødme, og man "mættes" hurtigere.
  • Den søde: Karamelish bananmousse med dadler og peanutbutter. Nemt ved cravings og super lækkert.
  • Den "stærke/sure": Ingefær cookies med kokos og dadler. Fantastisk med ingefærsmagen uden den brændende følelse i halsen. 
Ai ai ai! Vi havde det nu ganske godt med resultatet, dejligt satisfying!



Bananmousse:
  • 2 små bananer
  • 2-3 friske dadler
  • 1 spsk peanutbutter
  • 1 tsk lucuma pulver (raw, giver karamel smag!)
  • 1 tsk solsikke lecithin (giver en flødeagtig smag, og er godt for hukommelsen)
  • En smule vand - efter ønsket konsistens

Fremgangsmåde:
  • Blend alle ingredienser på nær lucuma til en ensartet mousse.
  • Tilsæt lucuma og blend igen, tilsæt evt. mere vand, pb eller en dadel mere.
  • Server med kokosmel og ristede, hakkede mandler.

Chokoladebars og ingefær cookies får et indlæg for sig :)

Raw peberfrugtknækbrød med cayennepeber

Disse peberfrugtknækbrød har fået en flot, rødlig farve og jeg glæder mig til middagsmad med dem. Dog blev de lige bitre nok, måske pga. både tahin og sesamfrø. Det' noteret til næste gang, hvor disse ingredienser derfor skal mindskes i denne opskrift.


Raw peberfrugtknækbrød med solsikke og sesam, dehydreret. Til en plade, ca 10 stk.
  • 1 kop blandede solsikkekerner og sesamfrø
  • 1 stor spsk tahin
  • Hørfrøslim - 2 spsk hørfrø blandet med 3-4 spsk vand (har trukket 10-15 min til en "gele")
  • 2/3 rød peberfrugt
  • 2 spsk gærflager
  • 1/2 tsk urtesalt fra Herbamare
  • 1/4-1/8 tsk cayennepeber
  • 1/4 tsk kardemomme
  • En smule vand, så det kan køre
Fremgangsmåde:
  • Blend kerner og frø til mel i en food processer
  • Tilsæt krydderier og gærflager, blend
  • Blend med peberfrugt, hørfrøslim og en smule vand så det kan køre rundt
  • Massen skal være gode klistret, bredes ud på bagepapir
  • Dehydreres ved 40 grader i 16-20 timer afhængigt af hvor sprødt/fugtigt det ønskes

Raw ingefær cookies med kokos

Cookies med den super friske ingefærsmag, men uden den stærke og brændende fornemmelse. Mine smagsløg er blevet rigtig glade for friske desserter og de her er top. Lavet med inspiration i Caroline Fibæks "RawCake".


Raw ingefær cookies med kokos, dehydrerede. Til 20 stk.
  • 12 friske dadler
  • 2 spsk agavesirup
  • 1 knsp salt
  • 1,5 cm frisk ingefær, evt revet eller skåret i tynde skiver
  • Evt. 1 tsk kokosolie - afvent
  • 3,5-4 dl kokosmel
Fremgangsmåde:
  • Dadler blendes til en ensartet masse med agavesirup, salt og ingefær
  • Massen kommes i en skål hvor den æltes sammen med kokosmel, lidt ad gangen
  • Pas på at "dejen" ikke bliver for tør, tilsæt evt. en smule kokosolie hvis du ender der
  • Massen fordeles mellem 1 eller 2 stykker bagepapir for at undgå at dejen klistrer fast til kagerullen. Rul til en passende tykkelse (mine omkring 0,5 cm) og udstik cookies med et lille glas eller en form. 
  • Fordeles på dehydrator bakke med bagepapir og dehydreres 8,5 time ved 40 grader.

mandag den 4. marts 2013

Convenience burger; Rødbedebøf på portobellobund

Her for lidt tid siden fandt jeg i Kvicklys frysedisk et for mig nyt vegetarisk alternativ til kød. Det svenske mærke "Ekko Gourmet" har lavet forskellige vegetariske bøffer og nuggets. I Kvickly sælger de nu deres rødbedebøffer som også indeholder adzukibønner. I sidste uge var der tilbud på herlighederne og så ville skæbnen mig da at de skulle med hjem!


Forleden dag prøvede jeg så at stege et par stykker til middag. Dog skulle jeg nok have gjort mig den umage, at tø dem op inden de røg på panden... De opløstes lidt af al vandet, men det gik. Derfor fik jeg desværre ikke stegt dem helt sprøde nok, men ja ja tålmodighed er en dyd når man er sulten! 
Her til aften nåede jeg så at tø dem op, og denne gang røg de så i ovnen i stedet. Det blev de heller ikke rigtig sprøde af, men måske det er fordi min lille ovn er så upålidelig! Så røg de på panden, og så fik de da en smule crisp... Udover skorpen forbliver bøfferne meget bløde og let mosede, nok som følge af at de netop ikke indeholder æg eller proteiner som koagulerer på samme måde som kød.

Dog blev jeg alligevel positivt overrasket over smagen, selvom jeg nu hellere ville foretrække de rødbedebøffer som jeg tidligere har lavet efter Green Kitchen Stories. De er et fint vegetarisk convenience produkt, dem er der rart nok kommet flere af. Bøfferne er gode til en let aftensmad, eller som "avanceret" middagsmad... Kunne godt tænke mig at prøve Ekko Gourmets "Lemon Masala Burger" af linser, kål, citron og koriander.

Jeg serverede bøfferne med portobellosvampe, greenies og soltørrede tomater. Første gang lynstegte jeg svampene i en smule olie, men det er langt mere anbefalelsesværdigt at marinere dem gerne 30 minutter eller længere. Halvdelen af marinaden smøres ud over svampene, efter en tid vendes de og resten fordeles på undersiden af hatten. Bages ved 200 grader i 30 minutter.

Marinade til 2 stk:
1 spsk olivenolie
1 spsk æblecidereddike
1 spsk honning
1 fed presset hvidløg